Beginnende ondernemers en hobbyisten die graag een eigen website willen, kiezen er vaak voor om deze zelf met WordPress in elkaar te zetten. Dat is een logische keuze. WordPress staat namelijk bekend als behoorlijk gebruiksvriendelijk en de mogelijkheden van dit content management systeem zijn eindeloos. Daar komt nog bij dat je WordPress in principe gratis kunt gebruiken, zelfs al betaal je natuurlijk nog wel voor een domeinnaam en hosting.
Als je voor het eerst een WordPress website gaat bouwen, komt er in de beginfase waarschijnlijk veel op je af. Want waar moet je eigenlijk beginnen en met welke factoren dien je rekening te houden? Hoe dan ook moet je letten op design, gebruiksvriendelijkheid en beveiliging, maar er zijn nog veel meer aspecten om rekening mee te houden. Hieronder benoemen we een aantal van deze facetten.
Budget
In beginsel is WordPress weliswaar gratis; dat blijft het echter voor lang niet iedereen. Hoe dat komt? Nou, bij WordPress zijn er vele duizenden thema’s en plug-ins beschikbaar die je kunt downloaden. Deze thema’s en plug-ins zijn lang niet allemaal gratis, maar een aantal ervan zul je waarschijnlijk toch nodig hebben om je doelen te verwezenlijken. Met elke plug-in voeg je namelijk weer een bepaalde functionaliteit toe aan je website, zoals plug-ins voor seo.
Hoeveel plug-ins je kunt downloaden, hangt in feite af van het budget dat je ervoor beschikbaar wilt stellen. Meer plug-ins betekent een grotere investering, maar meestal ook meer kans op toekomstig succes.
Beveiliging
De beveiliging van je website is uiteraard van groot belang. Om de beveiliging op een hoog niveau te krijgen, kun je bijvoorbeeld een SSL-certificaat aanschaffen, moeilijk te raden inloggegevens gebruiken en een betrouwbare hostingdienst kiezen. Maar ook regelmatig back-ups, update steeds je huidige plug-ins en gooi oude plug-ins die niet meer worden geüpdatet weg.
Design
Het design van een website is het eerste dat een bezoeker te zien krijgt. Dit moet dan ook aantrekkelijk zijn, maar tegelijkertijd passend en functioneel. Binnen WordPress zijn thema’s verantwoordelijk voor het uiterlijk. Thema’s zijn in feite templates die een website een bepaalde layout meegeven. Er zijn duizenden thema’s beschikbaar, waarvan je er een aantal gratis kunt gebruiken.
Gebruiksvriendelijkheid
Je herkent het zelf misschien ook wel: als je op een website zit die niet gebruiksvriendelijk is, is de kans groot dat je ‘m snel afsluit. Dan ga je elders op zoek naar de gewenste informatie of producten. De gebruiksvriendelijkheid is dus erg belangrijk, maar waar hangt dit nu eigenlijk van af?
Welnu, een deel van de gebruiksvriendelijkheid zit ‘m alvast in het design. Extra reden dus, om het thema (zie hierboven) met zorg uit te kiezen. Andere factoren die een website gebruiksvriendelijk maken zijn korte laadtijden, overzichtelijkheid, een duidelijke navigatie, een goed functionerende zoekfunctie, gemakkelijk leesbare teksten (zowel qua schrijfstijl als lettertype), beeldmateriaal en het uitblijven van foutmeldingen.
Vindbaarheid
Als je eenmaal een mooie website hebt, wil je uiteraard ook dat deze vaak bezocht wordt. Zaak is hier dus diverse SEO-technieken op los te laten. Met een plug-in als Yoast SEO maak je dit alvast heel wat makkelijker voor jezelf.
Onderhoud
Elke website heeft tenslotte onderhoud nodig. Jouw WordPress-website dus ook. Dit houdt onder meer in dat als wordt voorgesteld om plug-ins te updaten, dat je dit het best zo snel mogelijk kunt doen. Check ook of alle plug-ins na een nieuwe installatie of update naderhand naar behoren functioneren en, zo nodig, goed met elkaar samenwerken.
Er zijn dus een aantal aspecten waar je in ieder geval op moet letten bij een website in WordPress, of je deze nu laat maken of zelf maakt.