Tips bij remote werken

Remote work feature image 01

Samenvatting Artikel

Remote werken, oftewel werken op afstand. Of alleszins niet vanuit het bedrijfspand van je werkgever of opdrachtgever. We zijn dit de laatste jaren sowieso al steeds meer gaan doen. En sinds in 2020 de coronapandemie uitbrak is dit voor velen zelfs vrij normaal geworden. Remote werken heeft ontegenzeglijk een paar voordelen. Zo heb je meer vrijheid en bespaar je jezelf tijd en geld die je anders aan reizen zou besteden. Daartegenover staat een groot nadeel, namelijk dat remote werken vrij eenzaam en saai kan zijn.

Voor remote werken moet je altijd een geschikte werkplek hebben, net als snel internet en goede apparatuur. Waar je nog meer op moet letten bij remote werken? Dat lees je hieronder.

Werkplek

Als je besluit gedeeltelijk of zelfs permanent vanop afstand te gaan werken, is het eerst zaak te bepalen waar je je werkzaamheden gaat uitvoeren. Het makkelijkst is natuurlijk om thuis een ruimte te maken voor een werkplek. Idealiter tover je dan een van de ruimten of kamers van je woning om tot thuiskantoor. Richt je je werkplek in een afgezonderde ruimte in, dan kun je werk immers makkelijker van privé scheiden en raak je minder snel afgeleid.

Kantoormeubilair

Ga je inderdaad voor een vaste werkplek thuis, dan is het tijd om kwalitatief goed kantoormeubilair in huis te halen. Eventueel kun je dit doen in samenspraak met je werk- en/of opdrachtgever(s). Hoe dan ook, een bureau en een bureaustoel heb je zeker nodig. Van laatstgenoemde moeten de rugleuning, de zithoogte en de armleuningen verstelbaar zijn. Zo kun je jezelf verzekeren van de ideale werkpositie. Qua bureau geniet een zogeheten zit-stabureau de voorkeur.

Apparatuur

Welk beroep je ook hebt, het bezit van een computer is eigenlijk altijd noodzakelijk. Ga hierbij voor een desktop of laptop van uitstekende kwaliteit. Wil je enige flexibiliteit wat betreft je werkplek? Dan kun je beter een laptop kopen. Andere apparatuur die je nodig hebt zijn een muis, een toetsenbord, een beeldscherm en wellicht een printer, een headset en een geluidsset. Wat betreft het toetsenbord en de muis raden we aan ergonomisch verantwoorde exemplaren aan te schaffen.

Internet

Wanneer je thuis werkt, doe je waarschijnlijk volop een beroep op je internetverbinding. Check dus of je huidige internetcontract wel volstaat voor de werkzaamheden die je gaat verrichten. En richt je je werkplek in op enige afstand van de modem? Dan is het aanbrengen van een signaalversterker bij je werkplek waarschijnlijk een goed idee.

Stel grenzen

Van een heel andere orde, maar zeker niet minder belangrijk: bij remote werken is het essentieel dat je grenzen stelt, zowel aan jezelf als aan je werkgever. Vooral wanneer je thuis werkt, wil de grens tussen werk en privé nog weleens vervagen. Spreek dus duidelijk af op welke tijden je bereikbaar bent, en houd je buiten die tijden daadwerkelijk niet meer met werk bezig.

Bestrijd de eenzaamheid

In de introductie meldden we al dat een nadeel van remote werken de eenzaamheid kan zijn. Echter kun je hier wel iets aan doen. Probeer bijvoorbeeld telefonisch of via videogesprekken actief contact te houden met collega’s. Maak ook af en toe een afspraak op kantoor, zodat je elkaar weer eens ziet. Daarnaast kan het, om wat vaker onder de mensen te komen, helpen regelmatig wandelingetjes te maken én natuurlijk om soms eens te werken op openbare werkplek. Vooral in grote steden zijn openbare werkplekken voor remote workers en zzp’ers makkelijk te vinden.

Recente Blog artikelen